ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Το 1970. Πλατεία Βάθης η Βάθη. (Πλατεία Ανεξαρτησίας)

Είναι στο κέντρο της Αθήνας κοντά στην Πλατεία Ομονοίας.
Στην πλατεία αυτή συγκλίνουν οι οδοί Μάρνη, Μαιζώνος, Λιοσίων, Αχαρνών, και Καματερού.
Πήρε το όνομα Πλατεία Βάθης από τα άλλοτε λιμνάζοντα νερά του χείμαρρου Κυκλοβόρου, στο ύψος της σημερινής οδού Μάρνη, επειδή στο σημείο εκείνο το έδαφος κάπως βάθαινε.
Γράφει ο Κώστας Μπίρης στο «Αι Τοπωνυμίαι της πόλεως και των περιχώρων των Αθηνών»: «Βάθεια και μεταγενέστερα Βάθη: Παλαιά τοπωνυμία προκύψασα από το χαμήλωμα του εδάφους προς την κοίτη του Κυκλοβόρου εις το σημείο όπου εγίνετο η διάβασις του δρόμου του Μενιδίου.
Μετά το πέρασμα του ρέματος ο δρόμος εχωρίζετο εις δύο κλάδους κατευθυνόμενους προς το Μενίδι και προς τα Λιόσια» (πρόκειται για τις σημερινές οδούς Αχαρνών και Λιοσίων που ξεκινούν από την πλατεία Βάθης).
Κείμενο: Από την Βικιπαίδεια
~
Υπάρχει η φήμη ότι το όνομα της πλατείας προέρχεται από κάποιον γεωκτήμονα, οπότε και ονομάζεται «πλατεία Βάθη», (δηλαδή, πλατεία του Βάθη), βέβαια το «πλατεία Βάθης» είναι επικρατέστερο, αλλά και το κανονικό της όνομα είναι (Πλατεία Ανεξαρτησίας).
Από την οδό Καματερού βλέπουμε μπροστά την οδό Μάρνης, αριστερά το μικρό πλατειάκι, ακριβώς απέναντι είναι η αρχή της οδού Λιοσίων, και δεξιά της οδού Αχαρνών.
Φωτογράφος: Γεώργιος Μπακούρος (1916 - 2011)
Μουσείο Μπενάκη

Ανάλυση 960 x 653
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
Το 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου