ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Πειραιάς. Οικία Σπυρίδωνα Μεταξά

Πρόκειται για τριώροφο λιθόκτιστο κτήριο με μικρό κτίσμα στο δώμα. Το ισόγειο του, περιλαμβάνει δευτερεύοντες χώρους (αποθήκες, στάβλο, δύο καταστήματα), χωρίς εσωτερικά διακοσμητικά στοιχεία.
Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος, που αποτελούσαν δύο κατοικίες με ξεχωριστές εισόδους, έχουν αξιόλογα εσωτερικά διακοσμητικά στοιχεία (οροφές, τοίχους, τζάκια, κουφώματα), που διατηρούνται σήμερα σε μέτρια έως κακή κατάσταση.
Το κτίσμα του δώματος είναι ερειπωμένο. Πρόκειται για πολύ αξιόλογο νεοκλασικό κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα (1897) με περίτεχνες προσόψεις, που διατηρούνται σε μέτρια κατάσταση. Όλα τα αρχικά στοιχεία που συνθέτουν τις εξωτερικές όψεις καθώς και τους εσωτερικούς χώρους είναι σήμερα αναγνωρίσιμα και έτσι επιτρέπουν την πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου στην αρχική μορφή του.
Εξαίρεση αποτελούν τα πήλινα αγάλματα και οι γλάστρες του στηθαίου του δώματος και της αυλής, των οποίων βρέθηκαν μόνο ίχνη, από τα οποία μπορεί να προκύψει το μέγεθος και η θέση τους. Θεωρείται έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και το έτος 1976 κατά το οποίο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο φέρεται να υπάγεται στην ιδιοκτησία Κοντέλλη.
Κείμενο από: https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el/monuments_info?id=158207&type=Monument
~
Στη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου Α', Βασ. Σοφίας (σημερινή Γρηγορίου Λαμπράκη) και Λουκά Ράλλη.
Πηγή: 
flickr.com
Φωτογράφος: Δημήτρης Παπαδήμος

Ανάλυση 1123 x 838
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
Το 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου