ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Το 1938. Οδός Σταδίου. «Το πατάρι του Λουμίδη»

Το Σάββατο 8 Ιανουαρίου του 1938, στις 11.30 το πρωί, εγκαινιάστηκε το νέο καφεκοπτείο των αδελφών Λουμίδη στην οδό Σταδίου 42, δίπλα στην είσοδο της στοάς Νικολούδη.
Καλεσμένη ήταν όλη η Αθήνα, αφού η πρόσκληση των εγκαινίων δημοσιευόταν τις προηγούμενες μέρες στις εφημερίδες.
Οι πελάτες μπορούσαν ν’ αγοράσουν γλυκά, φρεκοκαβουρδισμένο, μυρωδάτο καφέ ή να πιούν έναν καφέ στο πόδι.
Για εκείνους που ήθελαν να απολαύσουν τον καφέ τους καθιστοί, υπήρχαν τραπεζάκια στο πατάρι. Για να εξυπηρετεί τους φίλους του θεάτρου και του κινηματογράφου (η Σταδίου, άλλωστε, ήταν ο δρόμος των κινηματογράφων), που ευχαρίστως θα τελείωναν τη βραδιά τους πίνοντας τον καινούργιο, δυνατό καφέ, τον εσπρέσο, το κατάστημα έμενε ανοιχτό μέχρι τις δύο το πρωί.
Το πατάρι του Λουμίδη γρήγορα έγινε στέκι.
Όπως είπε ο Μάνος Χατζιδάκις, δεν ήταν ένα φιλολογικό καφενείο με την παλιά έννοια του όρου. Ήταν ένας χώρος που άρεσε στους φίλους να συναντιούνται και συγχρόνως όλοι τους αγαπούσαν τον καφέ. «Πρωταρχικά ο καφές δημιουργούσε τον χώρο και ο χώρος δημιουργούσε τη σχέση».
Μεγάλα ονόματα και δημιουργοί με λαμπρό έργο, άλλοι πιο συχνά και άλλοι αραιότερα απολάμβαναν καφέ και συζήτηση. Νίκος Γκάτσος, Μάνος Χατζιδάκις, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Μόραλης, Κάρολος Κουν, Αλέξης Σολομός, Ελένη Βακαλό, Ανδρέας Εμπειρίκος, Μιχάλης Κατσαρός, Νίκος Καρούζος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Κώστας Βάρναλης, Μάρκος Αυγέρης, Γιώργος Σεφέρης, Μίλτος Σαχτούρης, Νάνος Βαλαωρίτης, Τάκης Σινόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης.
Ο Λουμίδης βρισκόταν δεξιά στην είσοδο της Στοάς Νικολούδη. Αριστερά, στο νούμερο 38, βρισκόταν ένα άλλο ιστορικό κατάστημα, το Βιβλιοπωλείον της Εστίας.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 το πατάρι του Λουμίδη είχε διαγράψει τον κύκλο του και οι θαμώνες του αραίωσαν.
Το πατάρι του Λουμίδη ξεκίνησε σε καιρό δικτατορίας –του Μεταξά– και τελείωσε πάλι σε καιρό δικτατορίας –των συνταγματαρχών. Με την ανακατασκευή της στοάς Νικολούδη κατεδαφίστηκαν τα δύο καταστήματα. Αυτό έγινε επί χούντας, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70.
Ο Λουμίδης έκλεισε και το πατάρι του χάθηκε οριστικά.
Δημοσιεύθηκε
Posted in Στέκια . στο wordpress.com
~
Η ιστορία του Λουμίδη
Το 1910
Τρία αδέλφια από την Κάρυστο, ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσων Λουμίδης, αφήνουν τη γενέτειρά τους αναζητώντας εργασία στον Πειραιά. Ύστερα από αρκετές προσωρινές δουλειές, ανοίγουν ένα παντοπωλείο με αποικιακά προϊόντα και καταπιάνονται με τη δύσκολη διαδικασία της παρασκευής και του καβουρδίσματος του καφέ, χρησιμοποιώντας τα «πρωτόγονα» μέσα της εποχής.
Το 1920
Καρπός της πολύτιμης γνώσης και εμπειρίας που απέκτησαν κατά την πρώτη δεκαετία ήταν φυσικά η απόφαση να επενδύσουν όλες τις οικονομίες τους στο πρώτο κατάστημα που θα ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στην πώληση φρεσκοκομμένου καφέ. Με έδρα την οδό Ρετσίνα, δημιούργησαν σταδιακά το πρώτο δίκτυο κατ’οίκον διανομών με κάρα, πωλώντας καφέ στις γειτονιές του Πειραιά
Το 1923
Οι αδελφοί Λουμίδη αποφασίζουν να επεκταθούν, εγκαινιάζοντας ένα νέο κατάστημα στην οδό Τσαμαδού. Με μεράκι, αφοσίωση και στόχο την ασύγκριτη ποιότητα, επέμεναν στο σωστό, ομοιόμορφο καβούρδισμα του καφέ για να αποκτήσει σταθερό χρώμα και να μη χαθεί κανένα από τα πολύτιμα χαρακτηριστικά του.
Το 1928
Ιδρύουν την εταιρεία «Α. Λουμίδης και ΣΙΑ» που προωθεί τον καφέ Βραζιλίας, και το 1932 εγκαινιάζουν το Καφεκοπτείο στην καρδιά της Αθήνας, στο σημείο όπου μέχρι πρότινος βρισκόταν το καφενείο του Γιάννη Χάφτα. «Καφέ Βραζιλίας σαν θέλεις να πιεις / Και κέφι να κάνεις ωσάν μερακλής / Στο δρόμο Αιόλου μες στα Χαφτεία /Λουμίδης & Σία», έγραψε ο ποιητής Γεώργιος Σουρής.
Το 1932
Ο καφές Λουμίδη γίνεται ευρέως γνωστός και αποσπά διεθνείς διακρίσεις σε εκθέσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία. Η επιχείρηση επεκτείνεται ακόμα περισσότερο με την ίδρυση του πρώτου καφεκοπτείου στη Θεσσαλονίκη, και δύο ακόμη να ακολουθούν ως το τέλος του Μεσοπολέμου.
Το 1938
Πολύ μελάνι έχει χυθεί για το κατάστημα – καφενείο «Πατάρι του Λουμίδη» της Σταδίου: όλα τα γνωστά ονόματα της λογοτεχνικής, καλλιτεχνικής και δημοσιογραφικής Αθηναϊκής σκηνής συχνάζουν και συζητούν εκεί τα δρώμενα της εποχής πίνοντας καφέ Λουμίδη.
Το 1955
Εγκαινιάζεται στα Χαφτεία το «Ελληνικό Σπίτι του Καφέ» και ένα χρόνο αργότερα, ιδρύεται ακόμα ένα κατάστημα στην καρδιά της στεγασμένης αγοράς τροφίμων.
Το 1958
Ίδρυση της «Ελληνικής Βιομηχανίας Σοκολάτας – Κακάο Λουμίδη» και ανέγερση του υπερσύγχρονου εργοστασίου στη Λεωφόρο Αθηνών.
Το 1961
Η αίγλη και η υψηλή αισθητική των Καφεκοπτείων Λουμίδη εντυπωσιάζει και εγκωμιάζεται στα εγκαίνια του νέου ιδιόκτητου καταστήματος στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά.
Το 1969
Ακόμα ένα νέο Καφεκοπτείο Λουμίδη στη Θεσσαλονίκη είναι γεγονός! Στην οδό Ερμού 22 διατίθενται πλέον περισσότερα από 300 είδη καφέ και σοκολατοποιΐας.
Το 1974
Εγκαινιάζεται το σύγχρονο εργοστάσιο βιομηχανικής παραγωγής τυποποιημένου καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας.
Το 1987
Η Λουμίδης Α.Ε., που παράγει και διανέμει τον συσκευασμένο καφέ «Παπαγάλο», εξαγοράζεται από τη Nestle S.A. H οικογένεια Λουμίδη συνεχίζει να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο δίκτυο των καταστημάτων και τα καφεκοπτεία.
Το 1995
Επαναλειτουργεί το καφεκοπτείο της Θεσσαλονίκης, ενώ ξεκινά η λειτουργία αυτόνομων Καφεκοπτείων Λουμίδη (shop in shop) στις αλυσίδες supermarkets Carrefour και ΑΒ Βασιλόπουλος.
Το 1998
Το δίκτυο των καφεκοπτείων αναπτύσσεται πανελλαδικά, αλλά και με συνεργασίες Franchise.
2012
Κλείνοντας σχεδόν έναν αιώνα παρουσίας στον Πειραιά, το Καφεκοπτείο Λουμίδη μετακομίζει στο ανακαινισμένο Μέγαρο Πολίτη.
Το 2015
Μετά από 20 χρόνια λειτουργίας, το καφεκοπτείο της οδού Κομνηνών στη Θεσσαλονίκη ανακαινίζεται πλήρως.
Το 2016
Μετά από 88 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην αγορά της Ομόνοιας, το ιστορικό καφεκοπτείο ανακαινίζεται.
Το 2017
Το καφεκοπτείο στο Μαρούσι ανακαινίζεται και μεταφέρεται σε νέο κεντρικό σημείο,στον αριθμό 20 του πεζόδρομου Ερμού.
Κείμενο από: https://www.kafekopteialoumidi.gr/pages/istoria
Φωτογράφος άγνωστος

Ανάλυση 758 x 562
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
11 Ιανουαρίου 1938
Πρόσκληση εγκαινίων
Φωτογραφία από το
wordpress.com
Φωτογραφία από το
wordpress.com
Το 2022
 Ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει 
για την μυθολογία των αθηναϊκών καφενείων
 ("Βυζάντιον", "Λουμίδης" κ.ά.) 
και τον ρόλο τους στην 
μεταπολεμική καλλιτεχνική
 ζωή της πόλης 
("Παρασκήνιο", ΕΡΤ 1978).
Βίντεο που ανάρτησε
στο Youtube το κανάλι
zephyrus42

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου