ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Το 1903. Οι δύο κίονες «Θρασύλλειο», στη νότια πλευρά της Ακρόπολης

Το Χορηγικό Μνημείο του Θρασύλλου ανεγέρθηκε στην Αθήνα, επί της νοτιοανατολικής πλευράς της Ακρόπολης, επάνω από το Θέατρο του Διονύσου, από τον χορηγό Θράσυλλο, καταγόμενο από τη Δεκέλεια, το 320 π.Χ./319 π.Χ. και από τον υιό του, Θρασυκλή, το 270 π.Χ.
Το μνημείο, το οποίο κατά την διάρκεια της βυζαντινής περιόδου μετατράπηκε σε παρεκκλήσιο υπό την ονομασία Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα, κατεστράφη από τους Τούρκους στην διάρκεια της πολιορκίας των Αθηνών, το 1827.
Από αυτό απομένουν ένα σκαλιστό σπήλαιο εντός του βράχου, το οποίο ήταν διακοσμημένο με δωρικού ρυθμού πλαίσιο, μήκους 7,50 μ. Τρεις πεσσούς καθώς και ένα άγαλμα πιθανώς να προστέθηκαν το 269 π.Χ. από τον Θρασυκλή, υιό του Θρασύλλου, όταν ο ίδιος υπήρξε, ως αγωνοθέτης, νικητής σε δύο μουσικούς αγώνες.
Οι κορινθιακού ρυθμού κίονες, επάνω από το σπήλαιο, πιθανός να στήριζαν τους παραδοσιακούς τρίποδες, ή πιθανώς να προέρχονται από μεταγενέστερο ρωμαϊκό μνημείο.
Κείμενο από την Βικιπαίδεια
~
Οι δύο κίονες «Θρασύλλειο», στη νότια πλευρά της Ακρόπολης, με φόντο την ανατολική Αττική, Διακρίνεται το Ολυμπιείο τα λιγοστά σπίτια στις όχθες του ποταμού (ρέμα) Ιλισού, στο Μετς, ο λόφος Αρδηττού, το Παναθηναΐκό Στάδιο, (Καλλιμάρμαρο), και στο βάθος ο Υμηττός.
Κείμενο και επεξεργασία φωτογραφίας: Μ.Σ. Η Αθήνα του 19ου και 20ου αιώνα / Athens photo gallery
Φωτογράφος: Fred Boissonnas

"πρωτότυπη φωτογραφία"
Αρχείο: Γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού
Ανάλυση 564 x 724
Το 2019
Το 2022
Google earth 2024 

Geoff Doane

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου