Η κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Στο βάθος αριστερά η Αγία Φωτεινή.
Στον φόντο ο Υμηττός.
~
Η Κεντρική Πλατεία Ν. Σμύρνης αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο γεωγραφικό σημείο στη Νέα Σμύρνη. Είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ελλάδας, έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων μαζί με τον πεζοδρομημένο περίγυρο.
Αποτελεί χώρο αναψυχής και περιπάτου, ενώ γύρω της έχει αναπτυχθεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης.
Στο χώρο της πλατείας γίνονται καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, εκθέσεις βιβλίων, εορτές πρωτομαγιάς, ιωνικές γιορτές), πολιτικές συγκεντρώσεις, πανηγυρισμοί αθλητικών επιτυχιών και άλλα.
Η Πλατεία Νέας Σμύρνης, ή «Κεντρική Πλατεία», βρίσκεται στο κέντρο του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Στα ΒΑ οριοθετείται από τη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου που αποτελεί τον κεντρικό οδικό άξονα της Νέας Σμύρνης και από τη γραμμή του τραμ.
Ακριβώς στην πλατεία υπάρχει η στάση του τραμ «Αγία Φωτεινή» που συνδέει συγκοινωνιακά την πλατεία με την υπόλοιπη πόλη.
Διαμόρφωση
Η χωροθέτηση της Κεντρικής Πλατείας προβλέφθηκε από το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Νέας Σμύρνης, στα τέλη της δεκαετίας 1920-30, με προοπτική να αποτελέσει το εμπορικό κέντρο της προσφυγικής πόλης.
Ήδη από το 1938 είχε δενδροφυτευτεί ο περίγυρός της, ενώ το εσωτερικό της για αρκετές δεκαετίες ήταν μια τεράστια επίπεδη αλάνα, μορφή που είχε ως το 1970.
Το 1968-1970, επί δημαρχίας Αθ. Παπαθανασίου, ο χώρος της πλατείας Ν. Σμύρνης αναπλάστηκε και δημιουργήθηκε μία από τις ομορφότερες ελληνικές πλατείες.
Απέκτησε έξι λίμνες που επικοινωνούν με μικρούς καταρράκτες και συντριβάνια, τουριστικό περίπτερο, παιδικές γωνιές κλπ.
Η μελέτη και η επίβλεψη της διαμόρφωσης έγιναν από τους αρχιτέκτονες Γιώργο Λεονάρδο και Λάζαρο Καλυβίτη.
Το έργο υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του με το μεγάλο σύστημα συνεχόμενων λιμνών, που λειτουργούσαν ως "καθρέπτες" πάνω στο μπετόν. Επίσης, δημιουργήθηκαν μικροί καταρράκτες και σιντριβάνια σε πολλά επίπεδα, γέφυρες και είσοδοι σε αυτή, με χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία τη στήλη και την πυραμίδα.
Κείμενο: Από την Βικιπαίδεια
Φωτογραφία από την Σελίδα: Εδώ Αθήναι. Ταξίδι στο χρόνο.
Φωτογράφος άγνωστος
Ανάλυση 1195 x 851
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)Google earth 2024
Φωτογραφίες από
Φωτογραφία από
Βίντεο που ανάρτησε
στο Youtube το κανάλι
GeorgeFoxCinematography
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου