Αριστερά είναι το εξοχικό κέντρο "Τρουβίλ", (δεκαετίας του '20), έπειτα 'Παλαιό Δημαρχείο της Γλυφάδας', σήμερα στο ισόγειο του κτηρίου φιλοξενούνται διάφορες, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κ.α.
Δεξιά ο Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, (του 1935).
Ανάμεσα στα δύο κτήρια περνάει η τότε παραλιακή λεωφόρος Ποσειδώνος.
~
Το Παλαιό Δημαρχείο της Γλυφάδας, ένα κτήριο κόσμημα, στην παραλία της πόλης, (Λεωφ. Ποσειδώνος 82), με θέα την μαρίνα και τις πισίνες του ΑΝΟΓ, λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και παιδείας.
Ανακαινισμένο πρόσφατα από την οικογένεια Μαρτίνου, στο ισόγειο του κτηρίου φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, Γλυφαδιωτών καλλιτεχνών, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και Φιλανθρωπικά μπαζάρ.
Το "Τρουβίλ", όπως ονομαζόταν όταν κτίστηκε την δεκαετία του 20, ήταν κυνηγετικό περίπτερο, δίπλα στο κύμα, σε μια Γλυφάδα κατάφυτη από πεύκα, το οποίο εξελίχθηκε σ ένα από τα ωραιότερα εξοχικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής.
Το 1946, ο Άγγελος Μεταξάς , ο πρώτος Δήμαρχος Γλυφάδας, το μετέτρεψε σε Δημαρχείο και έτσι λειτούργησε μέχρι και το 1998, που χτίστηκε το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο στην οδό Άλσους.Το Παλαιό Δημαρχείο παρέμεινε κλειστό για 15 χρόνια, μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2013
που έγινε η τελετή παράδοσής του στον Δήμο από τον Θανάση Μαρτίνο.
Κείμενο από: www.glyfadacityguide.gr
~
Αν ζούσαμε στα τέλη της δεκαετίας του 1930, αυτό που θα συναντούσαμε στην πλατεία της σημερινής Γλυφάδας (περιοχή παλαιού Δημαρχείου) θα ήταν ένας πευκώνας, με ένα μικρό πέτρινο ξωκκλήσι με κεραμίδια, βασιλικού ρυθμού, χαμένο μέσα στα πεύκα, κι’ απέναντι του, καμιά πενηνταριά μέτρα μακριά, θεμελιωμένον και ανεγειρόμενον έναν μεγάλο Ναό.
Ο μικρός και ο μεγάλος Ναός ήταν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Και θα έμεναν έτσι οι δυο Ναοί, εκτός βέβαια των πεύκων, εάν δεν μεσολαβούσε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος.
Τότε, το 1942, μια γερμανική βόμβα, που έπεσε πολύ κοντά στον μικρό ναό τον γκρέμισε, και ο μεγάλος δεν είχε ακόμη αρχίσει να λειτουργεί.
Η ανέγερση αυτού του μεγάλου και δευτέρου Ναού άρχισε τον Μαΐο του 1935,
Σχεδιάστηκε από τον Αρχιτέκτονα μηχανικό Γεώργιο Δραγαζίκη.
Κτήτορες του Ι. Ναού είναι ο Αλκιβιάδης και η Ευαγγελία Τατάκη, με δωρεά σημαντική των οποίων άρχισε η ανέγερση του Ναού.
Τα εγκαίνια του Ναού, μετά την αποπεράτωσή του, έγιναν στις 16 Σεπτεμβρίου του 1945.
Κείμενο από: https://www.agioskonstantinosglyfadas.gr/content/page/12/istoria-naoy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου