ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Το 1964. Πλατεία Συντάγματος

Από την αρχή της οδού Φιλελλήνων, αριστερά είναι η οδός Μητροπόλεως, δεξιά η οδός Όθωνος.
Αριστερά ο κενός χώρος στην γωνία με την οδό Ερμού είναι του κατεδαφισμένου πλέον 'Μεγάρου Αντρέα Κορομηλά', κτήριο του 1853, με σχέδια του Παναγή Κάλκου (1818–1875).
Στο ισόγειο του στέγαζε το ζαχαροπλαστείο του Ζαβορίτη.
Η κατεδάφιση έγινε το 1963.
Στην θέση αυτού του κτηρίου σήμερα, είναι η δεξιά πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών.
Στην δεξιά γωνία της Ερμού το νέο κτήριο έχει πάρει την θέση του ξενοδοχείου «Grand Hotel d' Angleterre», «Νέον Αγγλίας», η είσοδος του ήταν από την Ερμού, στο ισόγειο ήταν το γνωστό ζαχαροπλαστείο του Παπασπύρου, η κατεδάφιση έγινε το 1961.
Στο μέσο στην αριστερή γωνία της οδού Καραγιώργη Σερβίας το νεοκλασικό κτήριο είναι το «Μέγαρο Πάλλη», κατασκευής του 1910-1911, σε σχέδια του αρχιτέκτονα 'Αναστασίου Μεταξά', υπάρχει και σήμερα, και φιλοξενεί το κατάστημα 'Public'.
Το επόμενο νέο κτήριο έχει πάρει την θέση της 'οικίας Καλλιγά', έργο 'Τσίλλερ', η κατεδάφιση έγινε το 1957.
Δίπλα το κτήριο που ανεγείρεται είναι στην γωνία με την οδό Σταδίου, έχει πάρει την θέση του 'Μέγαρου Γιαννόπουλου' όπου στεγάστηκε το 'Μέγα Ξενοδοχείον των Αθηνών', και το βιβλιοπωλείο του 'Ελευθερουδάκη' (η κατεδάφιση έγινε το 1963).
Το επόμενο κτήριο επί της Σταδίου είναι το σημερινό 'Μέγαρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού' (Μ.Τ.Σ.), (του 1926-27), (πρώην Βασιλικοί στάβλοι του Όθωνα).
Στην δεξιά γωνία της Σταδίου ο κενός χώρος είναι από το ήδη κατεδαφισμένο 'Μέγαρο Βούρου', όπου στεγάστηκε το καφενείο του 'Ζαχαράτου', (η κατεδάφιση έγινε το 1963).
στην θέση του θα κτιστεί το σημερινό ξενοδοχείο «Athens Plaza».
Φωτογραφία: Από δημοσίευση της Μάρω Μπουρδάκου στην Ομάδα: Συνέβη στην Αθήνα..
Φωτογράφος άγνωστος

Ανάλυση 1295 × 854
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
Το 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου