ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Το 1875. Πλατεία Συντάγματος

Το πρώτο κτήριο αριστερά επί της πλατείας και της οδού Ερμού είναι το 'Μέγαρο Κορομηλά', κατασκευάστηκε το 1853 με σχέδια του 'Παναγή Κάλκου' (1818–1875).
Στο ισόγειο του στέγαζε το ζαχαροπλαστείο του 'Ζαβορίτη', αλλά και κατά καιρούς διάφορα ξενοδοχεία. (κατεδάφιση το 1963).
Στην θέση αυτού του κτηρίου σήμερα, είναι η δεξιά πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών.
Δίπλα η οδός Ερμού, το ξενοδοχείο «Grand Hotel d' Angleterre», «Νέον Αγγλίας», η είσοδος ήταν επί της οδού Ερμού,  (στο ισόγειο ήταν το ζαχαροπλαστείο του Παπασπύρου), (κατεδάφιση το 1961).
Το τρίτο κτήριο είναι παλαιότερη οικία της οικογένειας Πάλλη, κτισμένο προ του 1845.
Το 1910-1911 θα κτιστεί στην θέση του το γνωστό νεοκλασικό κτήριο 'Μέγαρο Πάλλη' σε σχέδια του αρχιτέκτονα 'Αναστασίου Μεταξά'.
Σήμερα φιλοξενεί το κατάστημα «Public».
Έπειτα είναι η οδός Καραγιώργη Σερβίας, και στην δεξιά πλευρά είναι η 'οικία Καλλιγά', έργο 'Τσίλλερ', (κατεδάφιση το 1957).
Δίπλα το κτήριο στην γωνία με την οδό Σταδίου, είναι το 'Μέγαρο Γιαννόπουλου' όπου στεγάστηκε το 'Μέγα Ξενοδοχείον των Αθηνών', και το βιβλιοπωλείο του 'Ελευθερουδάκη' (κατεδάφιση το 1963).
Η πλατεία αλλά και όλοι οι γύρω δρόμοι είναι ακόμα χωμάτινοι.
Τα καμπυλωτά τόξα που βλέπουμε επί της πλατείας ήταν για το δίκτυο του φωταερίου που τροφοδοτούσε με γκάζι τους φανοστάτες.
(Το εργοστάσιο φωταερίου, 'Γκάζι', ιδρύθηκε το 1857).
Φωτογραφία: Από δημοσίευση της Μάρω Μπουρδάκου στην Ομάδα: Συνέβη στην Αθήνα..
Φωτογράφος άγνωστος

Ανάλυση 1507 × 842
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
Το 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου