ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Το 1970. Γλυφάδα. Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

ΙΕΡΟΣ  ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Αν ζούσαμε στα τέλη της δεκαετίας του 1930, αυτό που θα συναντούσαμε στην πλατεία της σημερινής Γλυφάδας (περιοχή παλαιού Δημαρχείου) θα ήταν ένας πευκώνας, με ένα μικρό πέτρινο ξωκκλήσι με κεραμίδια, βασιλικού ρυθμού, χαμένο μέσα στα πεύκα, κι’ απέναντι του, καμμιά πενηνταριά μέτρα μακριά, θεμελιωμένον και ανεγειρόμενον έναν μεγάλο Ναό. Ο μικρός και ο μεγάλος Ναός ήταν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Και θα έμεναν έτσι οι δυο Ναοί, εκτός βέβαια των πεύκων, εάν δεν μεσολαβούσε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος.
Τότε, το 1942, μια γερμανική βόμβα, που έπεσε πολύ κοντά στον μικρό ναό τον γκρέμισε, και ο μεγάλος δεν είχε ακόμη αρχίσει να λειτουργεί.
Η ανέγερση αυτού του μεγάλου και δευτέρου Ναού άρχισε τον Μαΐο του 1935, πάνω σε δύο συνεχόμενα οικόπεδα, που δώρησε, για τον σκοπό αυτό ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Βάος, ιατρός.
Ο Ναός είναι σταυροειδής κυκλοτερής (Rotonda) με επιβλητικό κεντρικό τρούλλο και τέσσερις μικρούς πάνω στα κωδωνοστάσια. Σχεδιάστηκε από τον Αρχιτέκτονα μηχανικό Γεώργιο Δραγαζίκη.
Κτήτορες του Ι. Ναού είναι ο Αλκιβιάδης και η Ευαγγελία Τατάκη, με δωρεά σημαντική των οποίων άρχισε η ανέγερση του Ναού.
Τα εγκαίνια του Ναού, μετά την αποπεράτωσή του, έγιναν στις 16 Σεπτεμβρίου του 1945, επί Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου, με τελετάρχη τον Βοηθό Επίσκοπο της Αρχιεπισκοπής Γερμανό (Χατζηανέστη) και Πρωτοσύγκελλο τον Χριστόφορο (Αλεξανδρόπουλο), και επιτρόπους τους: Αριστείδη Μάλλιαρη, Τηλέμαχο Καίσαρη, Νικόλαο Κουμάνο, Ευάγγελο Αναστασίου.
Η γύρω περιοχή με τους λίγους κατοίκους της και τους παραθεριστές άρχισε να διαμορφώνεται σε πόλη. Ήδη από το 1940 ιδρύθηκε Ενορία, η Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας. Με Βασιλικό Διάταγμα του ιδίου έτους (ΦΕΚ 17Α 13.1.1940), τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο της γύρω περιοχής και χαρακτηρίζεται, ως «πράσινο», οπότε και διαμορφώνεται και ο χώρος, που υπάρχει γύρω από τον Ναό και τον γνωρίζουμε σήμερα.
Η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης άνηκε αρχικά στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Από το έτος 1974, άνηκε  στην Ι. Μητρόπολη Ν. Σμύρνης, η οποία περιλάμβανε και τον Δήμο Γλυφάδας, και από το 2002, όταν ιδρύθηκε η Ι. Μητρόπολη Γλυφάδας (ΦΕΚ 152, 28.6.2002), ο Ναός της ενορίας αυτής, δεν είναι μόνον ο Μητροπολιτικός Ναός του Δήμου Γλυφάδας, αλλά και ολόκληρης της Ι. Μητροπόλεως Γλυφάδας, [η Οποία περιλαμβάνει και τους Δήμους Ελληνικού (Σουρμένων), Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης-Βαρκίζης], συγχρόνως δε και ο Καθεδρικός.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι, κατά τα έτη 2006 έως 2010 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό μας Ναό ριζική ανακαίνιση με πρωτοβουλία του Α΄ Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλου και τις άοκνες προσπάθειες του τότε Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αρχιμ. Αλέξιου Ψωίνου, νυν Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως, ως και των Αξίων Συνεργατών του, με δαπάνη του Μεγάλου Ευεργέτου, όχι μόνο της Μητροπόλεως μας αλλά και όλης της Εκκλησίας γενικότερα, βλέπε Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας και άλλες τοπικές Εκκλησίες, κ. Αθανασίου Μαρτίνου και της Οικογενείας αυτού, εις μνήμην της μακαριστής θυγατέρας του Αθηνάς. Αιωνία της η Μνήμη.
Κείμενο από: https://www.agioskonstantinosglyfadas.gr/content/page/12/istoria-naoy
Φωτογραφία από: https://gr.pinterest.com/pin/402227810467307617/
Φωτογράφος άγνωστος

Ανάλυση 870 x 564
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
Το 2024
google earth 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου