ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Αρχές του 20ου αιώνα. Πειραιάς. Λιμένας Ζέας, 'Ακτή Μουτσοπούλου. Ρωσικό Νοσοκομείο', Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά. (Ν.Ν.Π)

Το 1902 η τότε Βασίλισσα Όλγα, σύζυγος του Γεωργίου Α΄, γνωστή και ως Όλγα Κωνσταντίνοβα της Ρωσίας, κόρη του Μεγάλου Δούκα Νικολάιβιτς και της Δούκισας Αλεξάνδρας της Ρωσίας, υποστήριξε με προσωπικά κεφάλαια τη δημιουργία Ρωσικού Νοσοκομείου, του οποίου το προσωπικό θα αποτελείτο από Ρώσους.
Έτσι δημιουργήθηκε το Ρωσικό Νοσοκομείο που εγκαταστάθηκε σε πρώην κτίρια του Μελετόπουλου στον Πειραιά και το οποίο έμελλε να γίνει ένα από τα κύρια κέντρα των Ρώσων στην Ελλάδα.
Η Βασίλισσα Όλγα αποφασίζει να αγοράσει την έπαυλη και να τη μετατρέψει σε νοσοκομειακό συγκρότημα δυναμικότητας 35 κλινών. Όραμά της ήταν η πρώην έπαυλη Μελετόπουλου, να μετατραπεί όχι σε ένα απλό νοσοκομείο αλλά σε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα των Ρώσων στην Ελλάδα. Δια μέσου αυτού παρείχε τρόφιμα, ρουχισμό και βοηθούσε τους Ρώσους που επιθυμούσαν να εγκατασταθούν στον Πειραιά να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους και να αποκτήσουν και απασχόληση.
Το νοσοκομείο σε κάθε περίπτωση παρείχε υπηρεσίες όχι μόνο στους Ρώσους αλλά και στους κατοίκους του Πειραιά. Στους μεν Ρώσους φυσικά οι υπηρεσίες ήταν άνευ αμοιβής ενώ στους υπόλοιπους ασθενής επί πληρωμή.
Στις 19 Φεβρουαρίου του 1902 το νοσοκομείο εγκαινιάσθηκε από την Βασιλική Οικογένεια, η οποία αποβιβάστηκε στον Λιμένα Ζέας με τη θαλαμηγό «Αμφιτρίτη».
Για τα εγκαίνια δε είχε προσέλθει επίσης όλο το προσωπικό της Ρωσικής Πρεσβείας καθώς και του Ρωσικού προξενείου που υπήρχε στον Πειραιά.
Η τελετή εγκαινίων έγινε στις 04.00 ώρα μ.μ. ώστε να υπάρχει χρόνος έγκαιρης προσέλευσης και αποβίβασης εκ των πλοίων. Δήμαρχος Πειραιά τότε ήταν το Τρύφων Μουτζόπουλος. 
Έξω από το Νοσοκομείο την ημέρα εκείνη είχε παραταχθεί άγημα από Ρώσους Ναύτες, έγινε έπαρση τριών σημαιών, της Ρωσίας της Ελλάδος και αυτής του Ερυθρού Σταυρού.
Εντός των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου λειτουργούσε και λειτουργεί μέχρι και σήμερα ένα μικρός ναός, που έχει καταγράψει την δική του ιστορία στον Πειραιά.
Ο ναός αυτός οικοδομήθηκε δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Ρωσικού νοσοκομείου, στις 3 Φεβρουαρίου του 1904, και είναι η γνωστή εκκλησία της Αγίας Όλγας, που ονομάστηκε έτσι προς τιμή φυσικά της Βασίλισσας Όλγας που πρωτοστάτησε στην κατασκευή του.
Στις 9 Νοεμβρίου του 1925, το Ρωσικό Νοσοκομείο με νομοθετικό διάταγμα, περιήλθε στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.
Η ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης ήταν αναδρομική (προγενέστερη δηλαδή του νόμου), ορίζοντας την 25η Μαρτίου του 1924, ως την ημερομηνία στην οποία οι εγκαταστάσεις περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού.
Στο άρθρο 5 αυτού του νομοθετικού διατάγματος ορίζεται ότι "το ούτως απαλλοτριούμενον κτήμα θέλει χρησιμεύσει ως νοσοκομείον του Πολεμικού Ναυτικού". 
Το διάταγμα φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη και του Προέδρου της Κυβερνήσεως Θεόδωρου Πάγκαλου.
Από το 1985 και μετά, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανέλαβε πρωτοβουλία και προέβη σε ενέργειες για την ανακαίνιση και επαναλειτουργία του Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά, ως Παραρτήματος του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Με δαπάνη 1,7 δισεκατομμυρίων δραχμών έγινε ανακαίνιση που περατώθηκε το 2000 και δημιουργήθηκαν 39 κλίνες.
Κείμενο: Stefanos Milesis
Πηγή: https://pireorama.blogspot.com/2009/07/blog-post_03.html
Η πρώτη φωτογραφία είναι από: Θεόδωρος Μεταλληνός
Φωτογράφος άγνωστος

Ανάλυση 1097 x 692
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
Το Ρωσικό Νοσοκομείο Πειραιά
Φωτογραφία από το
pireorama.blogspot.com
Ανάλυση 1268 x 842
Η είσοδος του νοσοκομείου με την μαρμάρινη επιγραφή 
να δεσπόζει στην εξωτερική θύρα γραμμένη στα ρωσικά.
Φωτογραφία από το
pireorama.blogspot.com
Ανάλυση 1283 x 600
Βασίλισσα Όλγα
Φωτογραφία από το
pireorama.blogspot.com
Ανάλυση 450 x 712
Η ημερομηνία εγκαινίων του Ρωσικού νοσοκομείου
 δεσπόζει μέχρι σήμερα στο αέτωμα 
της κεντρικής πύλης του κτηρίου.
Φωτογραφία από το
pireorama.blogspot.com
Στην είσοδο του Ρωσικού Νοσοκομείου 
δεσπόζει το άγαλμα του Χριστού
Φωτογραφία από το
pireorama.blogspot.com
Η Αγία Όλγα φιλοτεχνημένη από τους Ρώσους 
δεσπόζει πάνω από την κεντρική (παλαιά) είσοδο του ναού
Φωτογραφία από το
pireorama.blogspot.com
Η εικόνα της Αγίας Όλγας όπως είναι σήμερα 
στην είσοδο του ναού από την παραλία
Φωτογραφία από το
pireorama.blogspot.com
Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιώς. (Ν.Ν.Π)
Φωτογραφία από το
pireorama.blogspot.com
Το 2022
google earth 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου