ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Δεκαετία του 1930. «Χαφτεία». Οδός Σταδίου και Αιόλου. Το πρώτο κατάστημα «ΜΙΝΙΟΝ»

Το σημείο που βρισκόταν το περίπτερο ήταν στην Σταδίου 59 μπροστά στο σημερινό κατάστημα «zara» και υπήρχε έως το 2011-13.
Το κτήριο αριστερά απέναντι είναι στην γωνία Σταδίου και Αιόλου, υπάρχει και σήμερα, χτίστηκε το 1891, και ήταν το ξενοδοχείο «Πρίγκηψ Γεώργιος», μετέπειτα το 1910 λειτούργησε το ξενοδοχείο «Αττικόν».
~
ΜΙΝΙΟΝ: η ιστορία
ο ιδρυτής του ΜΙΝΙΟΝ Ιωάννης Γεωργακάς 
Γεννημένος το 1913 σε ένα χωριό της ορεινής Μεσσηνίας (Καραμούσταφα, ή Αυλώνα), ο Γιάννης Γεωργακάς πέρασε μια παιδική ηλικία γεμάτη στερήσεις.
Σε μικρή ηλικία έρχεται στην Αθήνα και αφού «πέρασε» από διάφορες δουλειές καταλήγει συνέταιρος στο περίπτερο «Μινιόν» στα Χαφτεία (Αιόλου και Σταδίου).
Εκεί θα αναπτύξει γρήγορα τις εμπορικές του ικανότητες και σύντομα μαζί με τον φίλο του Αγγ. Σεραφειμίδη (ο οποίος μετά έφυγε για την Αμερική) άνοιξε και δεύτερο περίπτερο.
Το 1947 παίρνει το μεγάλο ρίσκο: αποφασίζει να μεταφέρει την επιχείρησή του στην Πατησίων 13, στον χώρο ενός καταστήματος στο κτίριο Ζελιώτη
«Στο ΜΕΓΑΛΟ πια ΜΙΝΙΟΝ εκτός από τις συλλογές εμπορευμάτων του μικρού ΜΙΝΙΟΝ προσθέσαμε τώρα και είδη ένδυσης: παπούτσια, παιδικά κ.λπ., καθώς και καλλυντικά», αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Γεωργακάς.
«Ο νέος μας χώρος ήταν μεν αρκετός, υπόγειο, ισόγειο, πατάρι, αλλά όχι όσο χρειαζόταν για τις δικές μας ανάγκες εμπορευμάτων και τις φιλοδοξίες μας. Μετά από δύο χρόνια αρχίσαμε πάλι τις επεκτάσεις μας (…).
Το 1958 ολοκληρώνεται η επέκτασή μας σε όλο το 10ώροφο κτίριο Ζελιώτη.
Το 1960 επεκτεινόμαστε και στο διπλανό επί της Πατησίων κτίριο του κύριου Σωκράτη Αγγελίδη.
Το 1965 μπαίνουμε και στο κτίριο Παπάγου, το ονομαζόμενο “Λευκό Κτίριο” στη γωνία Δώρου και Βερανζέρου (…).
Το 1975 παίρνουμε το τελευταίο γωνιακό κτίριο Πατησίων και Βερανζέρου, το οποίο είχε αγοράσει και ανεγείρει η ασφαλιστική εταιρεία Αστήρ και καθώς συνεχίζαμε τις επεκτάσεις μας, προσφέραμε στον κόσμο όλο και νέα είδη.
Και είχαμε χώρους τώρα και για περισσότερα χοντρά είδη: έπιπλα, αυτοκίνητα και όλα τα είδη σπιτιού».
Μέσα στον υπερτριακονταετή βίο του το ΜΙΝΙΟΝ έφερε πολλές «πρωτιές».
Πρώτο καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις, τις οποίες ονόμασε «ξεπούλημα». Πρώτο κατήργησε τα παζάρια και έβαλε στα είδη του τιμές ορισμένες. Πρώτο επεκτάθηκε τόσο πολύ στα γειτονικά του κτίρια, καταλαμβάνοντας ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.
Πρώτο έβαλε κυλιόμενες σκάλες, ακόμα και πριν από τον σταθμό των ΗΣΑΠ στην Ομόνοια.
Πρώτο έκανε σχολές πωλητών και στελεχών, πρώτο έκανε σεμινάριο στο προσωπικό του.
Πρώτο έκανε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για την οργάνωσή του, πρώτο καθιέρωσε το καρνέ αγορών (δωροεπιταγές) και τη λίστα γάμου. Πρώτο έστησε στους «κόλπους» του εστιατόριο-καφέ-μπαρ, πρώτο καθιέρωσε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Το 1980, πριν από τον εμπρησμό, το ΜΙΝΙΟΝ περιλάμβανε 100 τμήματα πωλήσεων με 120.000 προϊόντα.
Οι πωλήσεις του είχαν προγραμματιστεί για εκείνο το έτος να ξεπεράσουν τα δύο δισ. δραχμές.
Μετά την καταστροφή, το 1983, κατ’ εξαίρεση με νόμο για τις προβληματικές εταιρείες θα κρατικοποιηθεί υπό την επίβλεψη του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και θα ξαναλειτουργήσει.
Το 1991 ο Γιάννης Γεωργακάς, με συνεταίρους τους Ν. Βερνίκο και Λ. Ησαϊάδη θα εξαγοράσει την επιχείρηση.
Ο Γεωργακάς αποσύρεται το 1992 (πέθανε το 2002). Το ΜΙΝΙΟΝ δεν μπορεί πια να σταθεί μέσα στις νέες συνθήκες της αγοράς του κέντρου και το 1998 κλείνει οριστικά.
Την επιχείρηση θα αγοράσει τον ίδιο χρόνο η Elmec Sports, η οποία στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας εξαγοράζεται από τον όμιλο Folli Follie.
Κείμενο από: kathimerini.gr
Φωτογραφία από: 
twitter.com
Φωτογράφος άγνωστος

Ανάλυση 712 x 863
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
Ανάλυση 564 x757
Το 1935
Κάτω το περίπτερο 
και αριστερά απέναντι
το κτήριο
Φωτογραφία από
Θεόδωρος Μεταλληνός
Φωτογράφος: Leo Wehrli
Ανάλυση 1277 x 1818
Το 2009
Το 2022
Πατησίων 13
«Και τώρα το Μινιόν 
στις υπηρεσίες σας, 
ακόμα πιο πολύ!» 
Το σλόγκαν της εν λόγω
 διαφήμισης θα έλεγε κανείς 
ότι χαρακτήριζε
 διαχρονικά το Μινιόν.
Φωτογραφία από τη Σελίδα του Facebook
Το 2023
Πατησίων 13 και Βερανζέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου