ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Δεκαετία του 1950. Πλατεία Συντάγματος. Οδός Μητροπόλεως

Στο μεσαίο κτήριο (1916-1964), είναι το «θέατρον Κυβέλης», οι επιγραφές του πάνω γράφουν, «θέατρον Κυβέλης» ''Άννα'' - ''Μαρία Καλουτά'', και ''Νίκος Σταυρίδης'', και στην είσοδο του θεάτρου το έργο, ''τρεις πετεινοί σε ένα κοτέτσι''.
Αριστερά το πρώτο κτήριο είναι το μέγαρο Γεωργίου Παχύ (πρώην οικία Ν. Ανάργυρου) στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων. Κτίστηκε το 1865 και κατεδαφίστηκε το 1959.
Το κτήριο στην δεξιά γωνία είναι το Μέγαρο Κωνσταντίνου Νικολούδη, κατασκευής του 1925. Η κατεδάφιση του Μεγάρου θα άρχισει σταδιακά τον Αύγουστο του 1963, και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 1964, στην θέση αυτού του κτηρίου σήμερα, είναι η αριστερή πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών.
Δεξιά ο δρόμος είναι η αρχή της οδού Μητροπόλεως.
Στον δρόμο διακρίνονται ράγες του τραμ.
~
Τη δεκαετία του 1930 το κινηματοθέατρο ΔΙΟΝΥΣΙΑ (Μητροπόλεως 3), ιδιοκτησίας του Κώστα Θεοδωρίδη, δεύτερου συζύγου της ηθοποιού Κυβέλης μετατράπηκε στον κινηματογράφο UFA PALACE, πιθανότατα από τον αρχιτέκτονα Εμμ. Λαζαρίδη.
Λειτούργησε με αυτό το όνομα το διάστημα 1936-1940 και αργότερα εναλλάξ ως θέατρο και κινηματογράφος ΚΥΒΕΛΗΣ μέχρι το 1964 που κατεδαφίστηκε.
Κείμενο: Από την Αρχαιολόγο Όλγα Ζαχαριάδου
Φωτογραφία από: vintage-files.blogspot.com
Φωτογράφος άγνωστος

Ανάλυση 1192 x 853
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
Το 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου