ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Το 1929. Οδός Σταδίου. Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Η ορκωμοσία του Παύλου Κουντουριώτη

Στις 5 Ιουνίου 1929 ο Παύλος Κουντουριώτης ορκίζεται ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
~
Ο Παύλος Κουντουριώτης (9 Απριλίου 1855 − 22 Αυγούστου 1935) ήταν Ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και Αρχηγός του Β΄ Στόλου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Συμμετείχε στην Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ως μέλος της τριανδρίας, διετέλεσε δύο φορές Πρόεδρος της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας και δύο φορές ως Αντιβασιλέας της Ελλάδας.
Από την Βικιπαίδεια
~
Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής
Είναι ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο που βρίσκεται στην οδό Σταδίου στην Αθήνα. Αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά κτίσματα της πόλης και στεγάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Στην πλατεία μπροστά από το μέγαρο βρίσκεται το άγαλμα του αρχιστρατήγου της Επανάστασης του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Τον χώρο αυτό καταλάμβανε αρχικά, η οικία του Έλληνα τραπεζίτη και πολιτικού, καταγωγής από την Χίο, Αλέξανδρου Κοντόσταυλου (1789-1865).
Μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο στην Αθήνα το 1833, ο Βασιλιάς Όθωνας επέλεξε το κτήριο ως προσωρινό χώρο κατοικίας του, κατά τη διάρκεια της κατασκευής των Ανακτόρων (που σήμερα στεγάζουν τη Βουλή). Το 1835, χτίστηκε μια μεγάλη αίθουσα χορού και συμποσίων, και μετά την Επανάσταση του 1843, η οποία οδήγησε τον Όθωνα στην παροχή Συντάγματος, η Εθνική Αντιπροσωπεία συνεδρίασε στον χώρο.
Τον Οκτώβριο του 1854, όμως, το κτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά.
Η κατασκευή του νέου κτηρίου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1858, με τα έργα να καθοδηγούνται από τη Βασίλισσα Αμαλία, σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ (François Boulanger).
Τα έργα σταμάτησαν την επόμενη χρονιά ελλείψει οικονομικών πόρων, και ξεκίνησαν μετά την εκθρόνιση του Όθωνα το 1863.
Τα σχέδια τροποποιήθηκαν από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο, και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1871.
Κατά τη διάρκεια των έργων, το Κοινοβούλιο στεγαζόταν στο πίσω μέρος της πλατείας, σε ένα κτήριο από τούβλα, που χτίστηκε βιαστικά το 1863, και έγινε ευρέως γνωστό με το όνομα «Η Παράγκα».
Από την Βικιπαίδεια
Φωτογραφία από: https://gr.pinterest.com/pin/9499849199750756/
Φωτογράφος άγνωστος

Ανάλυση 826 x 834
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
Από τη Συλλογή Πρωτοκόλλων 
Ορκωμοσίας των Ειδικών 
Συλλογών της Βιβλιοθήκης.
Φωτογραφία από
την Σελίδα
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων 
Ανάλυση 1335 x 1644
Παύλος Κουντουριώτης
Φωτογραφία από την
Βικιπαίδεια
Ανάλυση 1268 x 1617
Το 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου