ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Το 1843-44. Σύνταγμα. Τα ανάκτορα

Η σημερινή Βουλή των Ελλήνων (από το 1935) νεοκλασικό κτήριο, κατασκευής του 1836 - 1847, σχεδιασμένο από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα της Βασιλικής Αυλής της Βαυαρίας, Φρειδερίκο φον Γκέρτνερ.
Χτισμένο στην ανηφορική και χωμάτινη τότε πλατεία, στον λόφο Μπουμπουνίστρας, πριν την τελική της αναμόρφωση που θα γίνει το 1929.
Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μπροστά από το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων θα κατασκευαστεί από τον γλύπτη Φωκίωνα Ρωκ (1891-1945), την δεκαετία του 1930, ένα κενοτάφιο προς τιμή των πεσόντων στους πολέμους.
Στο βάθος αριστερά ο Λυκαβηττός, και δεξιά ο Υμηττός.
~
Τα Παλαιά Ανάκτορα είναι, από το 1935 μέχρι σήμερα, η έδρα της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για νεοκλασικό κτήριο, σχεδιασμένο από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα της Βασιλικής Αυλής της Βαυαρίας , Φρειδερίκο φον Γκέρτνερ και βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1836 και ολοκληρώθηκε το 1847.
Χρησιμοποιήθηκε ως βασιλικό ανάκτορο πρώτα από τον Βασιλιά της Ελλάδος Όθωνα και στη συνέχεια από τον Βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄ μέχρι το 1910 οπότε ο Γεώργιος Α' εγκαταστάθηκε σε νέα ανάκτορα, επί της οδού Ηρώδου Αττικού, το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο.
Στη δυτική πλευρά του κτηρίου διαμορφώθηκε ο χώρος σε Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ οι εξωτερικοί χώροι τόσο της ανατολικής όσο και της νότιας πλευράς διαμορφώθηκαν σε μεγάλο ενιαίο εθνικό κήπο, που υφίσταται μέχρι σήμερα.
Σήμερα το κτήριο στεγάζει την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων καθώς και τις αίθουσες των Επιτροπών της, τα γραφεία του Προέδρου της Βουλής και των Αντιπροέδρων, την αίθουσα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Κείμενο: Από την Βικιπαίδεια
http://eng.travelogues.gr/item.php?view=51337
Έργο: Ετιέν Ρεἴ  (1789–1867)
Ανάλυση 1500 x 1066

(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
Το 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου