ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Δεκαετία του 1930. Η οικία του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη κάτω από την Ακρόπολη

Ολόκληρο τον επάνω όροφο κατελάμβανε το ατελιέ του καλλιτέχνη, με τα μεγάλα βορεινά του παράθυρα να αντικρίζουν την Ακρόπολη.
Μπροστά από το σπίτι διακρίνονται, στην αυλόπορτα ένα γαϊδουράκι, παιδιά να παίζουν στην αλάνα, και η αδιαμόρφωτη ακόμα νυν οδός Ροβέρτου Γκάλι.
Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Παρθένη το 1967 τα παιδιά του δέχτηκαν την απαλοτρίωση
της οικίας τους από την κατασκευαστική εταιρία που θα έχτιζε το καφεστιατόριο «Διόνυσος» λόγω ότι εμπόδιζε την θέα προς την Ακρόπολη.
Ο Κωνσταντίνος Παρθένης (Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, 10 Μαΐου 1878 - Αθήνα, 25 Ιουλίου 1967) ήταν διακεκριμένος Έλληνας ζωγράφος, που με το έργο του έφερε σημαντική αλλαγή στα εικαστικά δρώμενα της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα.
Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από πατέρα Έλληνα (καπνέπομπορος Νικόλαος Παρθένης) και μητέρα Ιταλίδα, ο Κωνσταντίνος Παρθένης απέκτησε στέρεη παιδεία (μιλούσε και έγγραφε ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά). Από το 1895 έως το 1903 σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, ένα από τα κέντρα του νεωτερισμού, κοντά στον Γερμανό ζωγράφο Καρλ Ντίφενμπαχ και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της πόλης.
Στη Βιέννη πραγματοποίησε την πρώτη έκθεση έργων του το 1899 (στο Boehms Künstlerhaus), ενώ τον αμέσως επόμενο χρόνο (1900) εξέθεσε έργα του και στην Αθήνα.
Κείμενο: Από την Βικιπαίδεια
~
Το σπίτι υπήρξε από το 1923 έως το 1967.
Οδός Ροβέρτου Γκάλι, και Αρεοπαγίτου.
Φωτογραφικό Αρχείο Ε.Ι.Μ.
Φωτογράφος: Th. Benetos

Ανάλυση 1500 x 1055
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
Το 1967
(φωτογραφία από το gr.pinterest.com)
Δεκαετία του 1960
(φωτογραφία από το gr.pinterest.com)
google earth 2023

2 σχόλια: