ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Το 1855. Η Πύλη του Αδριανού, και ο Ναός του Ολυμπίου Διός

Δεξιά το Ολυμπιείο, με την καλύβα του Ασκητή «Ασκηταριό», επάνω ακόμα, (έως το 1870).
Κάτω αριστερά η Πύλη του Αδριανού.
Στο κέντρο το σημείο με τα δέντρα αριστερά είναι το προτεσταντικό νεκροταφείο, δίπλα τα δέντρα δεξιά είναι τα εξοχικά κέντρα «Παντρεμενάδικα» με τα γεφύρια στις όχθες του Ιλισού.
Στο βάθος βλέπουμε το φυσικό κοίλωμα, (αρχαίο στάδιο από το 329 π.Χ.) όπου θα αναμαρμαρωθεί το νέο Παναθηναϊκό Στάδιο, (Καλλιμάρμαρο), το 1895.
Οι γύρω περιοχές ζωγράφου και Παγκράτι, είναι ακόμα έρημα τοπία.
Κείμενο: Μ.Σ

Το στάδιο πριν την αναμαρμάρωση.
Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για την τέλεση μέρους των Παναθηναίων προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Κτισμένο ανάμεσα στους λόφους Άγρα και Αρδηττού, το 329 π.Χ., επί Λυκούργου, το στάδιο ορθομαρμαρώθηκε, καθώς μέχρι τότε τα καθίσματα ήταν ξύλινα. Το 140 μ.Χ. επί Ηρώδη του Αττικού έγινε μια μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση καθώς και αύξηση της χωρητικότητάς του στις 50.000 θέσεις. Σε άγνωστους χρόνους του Μεσαίωνα είχε απογυμνωθεί τελείως από τα μάρμαρά του, όπως και τα πλείστα αρχαία κτήρια της Αθήνας. Όταν ο Βασιλιάς Όθων κήρυξε την Αθήνα πρωτεύουσα του Ελληνικού Βασιλείου στο «καλλιμάρμαρο», μόνο οι δύο κρηπιδότοιχοι των μετώπων δεξιά και αριστερά της εισόδου απέμεναν ως εμφανή ερείπια του άλλοτε σταδίου.
Αρχιτέκτονας Αναστάσιος Μεταξάς.
Κείμενο από την Βικιπαίδεια

Φωτογραφία από: Θεόδωρος Μεταλληνός
Φωτογράφος άγνωστος
Ανάλυση 1561 x 859
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
Φωτογραφία από το
 Bites.gr
google earth 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου