ΑΡΧΙΚΗ Ακρόπολη Άμαξες Αρχ.χώροι Βίντεο Δρόμοι Εκκλησίες Θησείο Κτήρια Ιστ ξενοδοχεία Καλλιμάρμαρο
ΛυκαβηττόςΠρόσωπαΜοναστηράκιΝοσοκομείαΟμόνοια Πειραιάς ΠεριοχέςΠλάκαΠλατείεςποταμοίΠ.ΑδριανούΚάρα Ναός.Ολ.Διός Σύνταγμα Τραμ Τρένα Αθήνα Ντοκουμέντα Επαγγέλματα

Αρχές 20ου αιώνα, Λεωφόρος Αμαλίας

Ο νεογοτθικός Αγγλικανικός Ναός του Αγίου Παύλου βρίσκεται στην Αθήνα στο τέρμα της οδού Φιλελλήνων αριθ. 27 και στη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αμαλίας. Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1838 και 1843 ώστε να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες της αθηναϊκής παροικίας των Διαμαρτυρομένων και κατά κύριο λόγων, των Αγγλικανών. Για την ανέγερση συνεισέφεραν οικονομικά η Βρετανική κυβέρνηση, ο τότε Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα Έντμουντ Λάυονς (1790–1858), αλλά και η παροικία των Βρετανών και Αμερικανών διαμαρτυρομένων, που είχαν τότε εγκατασταθεί στην Αθήνα.

Για την κατασκευή του προκηρύχτηκε διαγωνισμός και εγκρίθηκε το σχέδιο του Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Σταμάτη Κλεάνθη (1802–1862). Η εκτέλεση ανατέθηκε στο Δανό αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν (1803-1883). Έχει κατασκευαστεί από λαξευτό μάρμαρο του Υμηττού, ενώ τα κορνιζώματα κατασκευάστηκαν από πωρόλιθο του Ισθμού της Κορίνθου.

Το τραμ του Φαλήρου τέθηκε σε λειτουργία το 1887. Η αφετηρία του βρισκόταν μπροστά στην Ακαδημία και ήταν η αρχή της αγαπημένης εκδρομής των Αθηναίων. Διέσχιζε τις λεωφόρους Πανεπιστημίου, Αμαλίας και Θησέως, έφτανε στις Τζιτζιφιές και μέσω της παραλιακής λεωφόρου κατέληγε στον Φαληρικό όρμο με την παραλία και τα παρακείμενα κέντρα αναψυχής.

Από την Βικιπαίδεια

Λεγόταν «κολοσούρτης» γιατί περιμετρικά της ατμομηχανής είχε μιά μεταλλική ποδιά, η οποία προστάτευε τους περαστικούς, αλλά και αυτούς που περίμεναν στις στάσεις, από τον ατμό που εκτοξευόταν από την πλάγια βαλβίδα, εκτόνωσης και τους τυχόν σπινθήρες που μπορούσαν να βγουν από την σχάρα της φωτιάς θέρμανσης του νερού. Έτσι,από μακρυά κυρίως, δεν έβλεπες τους τροχούς της ατμομηχανής και σου έδινε την εντύπωση ότι σερνόταν. Η ποδιά αυτή φαίνεται, στην φωτογραφία. Περιγραφή από τον: Αλέξανδρος Σφακιανός

Ανάλυση 1153 × 724

(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)

Το 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου