Το 1805. Ο ποταμός Ιλισός (ρέμα) στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής στο Μετς

Εντυπωσιακή εικόνα του Ιλισού στην περιοχή του Ολυμπιείου.
Εκείνο που προξενεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ποσότητα του νερού που κυλά στο ποτάμι.
Το κείμενο που συνοδεύει την εικόνα στο βιβλίο, λύνει κάθε απορία:
«Αυτή η εικόνα έχει σχεδιαστεί από τη νότια όχθη του Ιλισού, κοντά στην πηγή Καλλιρρόη, η οποία όμως έχει σκεπαστεί από τα νερά και δεν φαίνεται. Ο ποταμός Ιλισός, που καταλαμβάνει ένα τόσο μεγάλο τμήμα της παρούσας εικόνας, είναι τελείως ξερός κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρος του έτους. Μόνο μετά από έντονες και συνεχείς βροχές κατεβαίνει ορμητικά από τον Υμηττό με ασυγκράτητη μανία. Αυτές τις περιόδους είναι αδιάβατος. Αυτό, όμως, σπάνια συμβαίνει πάνω από μια φορά το χρόνο και το γεγονός είναι τόσο ιδιαίτερο και ασυνήθιστο ώστε οι Αθηναίοι συρρέουν κατά πλήθη στο ποτάμι για να απολαύσουν το θέαμα. Η παρούσα εικόνα έγινε για να διατηρηθεί η μνήμη αυτού του ασυνήθιστου συμβάντος. Νωρίς το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου 1805, μια σφοδρή καταιγίδα που ξέσπασε στον Υμηττό, μετέτρεψε σε λίγες ώρες αυτόν τον ξηροπόταμο σε αφρίζοντα χείμαρρο. Η καταιγίδα συνέχισε για 26 ώρες. Στις 18 του μηνός τα νερά μειώθηκαν σημαντικά και στις 20 σταμάτησαν τελείως να κυλούν.»
Κατά τα άλλα η εικόνα καλύπτει όλη την περιοχή από τον Λυκαβηττό (δεξιά) έως το λόφο του Φιλοπάππου (αριστερά). Ξεχωρίζουν, βέβαια, το Ολυμπιείο η Ακρόπολη και το τείχος του Σερπεντζέ, που περιλαμβάνει και το Ηρώδειο. (Ανάμεσα στις δυο από τις τρεις δυτικές κολόνες του Ολυμπιείου μπορούμε να διακρίνουμε μετά βίας και την πύλη του Αδριανού.)
Η γεωμετρία της εικόνας δείχνει ότι ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε την εικόνα από κάποιο σημείο που βρισκόταν κοντά στο ναό της Αγίας Φωτεινής. Ο σημερινός ναός, βέβαια, οικοδομήθηκε πολύ αργότερα, το 1872 (και αναπαλαιώθηκε τη δεκαετία του 1980…). Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι κτίστηκε πάνω σε ερειπωμένο ναϊσκο της περιόδου της Τουρκοκρατίας, ο οποίος πιθανώς να είναι το μικρό κτίσμα που διακρίνεται σε πρώτο πλάνο στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας.

Περιγραφή: athensopenmuseum.com
 ~~~
Η εικόνα προέρχεται από το βιβλίο «Views in Greece» με τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις και χαρακτικά του Ιρλανδού κλασικιστή και ζωγράφου Έντουαρντ Ντόντγουελ (Edward Dodwell) και του Ιταλού ζωγράφου Σιμόνε Πομάρντι (Simone Pomardi). Ο πρώτος επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1801 και ξανά το 1805-1806, συνοδευόμενος αυτήν τη φορά από τον Πομάρντι.

Ανάλυση 1400 x 863
(πατήστε στην φωτογραφία να ανοίξει)
Ανάλυση 1600 x 987
google earth 2023
Margarita Papageorgiou -
 O Ilisos (1956)
Βίντεο που ανάρτησε στο Youtube
το κανάλι: outis27

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου